Wonen en samenleven

Met dit thema richt de Coöperatie Meer Riethoven zich op huisvesting, maatschappelijke en gemeenschapsvoorzieningen en ontmoetingen voor alle inwoners. Jong, oud en met een beperking.

We stimuleren en organiseren “ontmoeting” tussen jong en oud. Samen leven, samen wonen, recreëren en voor elkaar zorgen zijn voor alle inwoners en voor een levendig dorp belangrijk. We organiseren goede maatschappelijke voorzieningen en toekomstbestendige gemeenschapsvoorzieningen. 

Zomerprogramma Tour door ons shon dorp

Tijd om elkaar weer te ontmoeten. Tijd om opnieuw het moois in ons eigen dorp te bewonderen.
Dit zomerprogramma is een initiatief van de coöperatie Meer Riethoven en de dorpsondersteuner. Voor de organisatie van zomeractiviteiten stellen het Oranje Fonds, het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo een budget beschikbaar. De coöperatie heeft begin van het jaar een plan bij het Oranjefonds ingediend en een budget toegekend gekregen voor het zomerprogramma Tour door ons shon dorp. Dankzij dit budget kunnen we het zomerprogramma gratis aanbieden.
Het zomerprogramma is er voor alle inwoners die, na een lange periode van gebonden zijn aan huis weer andere inwoners willen ontmoeten en ontdekken wat voor moois we allemaal in het eigen dorp hebben.
Met de partners van het Samenwerkingsoverleg Riethoven; KBO, Kernraad, Hofstek, Rietstek, is het zomerprogramma tot stand gekomen. Met elkaar hebben we kunnen zorgen voor een gevarieerd aanbod van activiteiten. Alle activiteiten zijn gratis maar bij sommige activiteiten geldt wel een inschrijving vanwege het maximaal aantal deelnemers.
De Tour door ons shon dorp richt zich op de thema’s Natuur, Gastvrij en Erfgoed. Tijdens het zomerprogramma is bijvoorbeeld mogelijk om een kijkje te nemen in het oude gemeentehuis waar eigenaar de Beyer een rondleiding zal geven, ook in de Sint Willibrorduskerk is een rondleiding. Bij het Ouw Getog herleeft de oude ambacht.
Gastvrij zijn enkele inwoners die hun tuin openstellen voor bezoek of hun bijzondere onderneming met ons delen. Een inwoonster heeft een film gemaakt met als titel Mooi Riethoven. Deze film wordt in de middagen in de Rietstek vertoond.
We gaan langs het Hooihuuskes bij familiebedrijf Moonen, wandelen langs de Plaetsen en niet te vergeten gaan we ook langs bij de Vlindertuin van het IVN. Ook daar wordt door de vrijwilligers enthousiast verteld hoe zij geur en kleur geven aan dit prachtig stukje natuur.
Natuur, erfgoed en gastvrijheid komt samen bij de boerenlunch op het erf van de Rythoviushoeve van de familie van Rieswijk. Hier kan men genieten van een ouderwetse boerenlunch en een korte rondleiding over het bedrijf krijgen.
Het zomerprogramma is er voor alle inwoners die, na een lange periode van gebonden zijn aan huis weer andere inwoners willen ontmoeten en ontdekken wat voor moois we allemaal in het eigen dorp hebben.

Het zomerprogramma Tour door ons shon dorp is op de volgende dagen:
Dinsdag 6 juli en donderdag 8 juli
Dinsdag 13 juli en donderdag 15 juli
Dinsdag 20 juli en donderdag 22 juli

Dinsdag 3 augustus en donderdag 5 augustus
Dinsdag 10 augustus en donderdag 12 augustus
Dinsdag 17 augustus en donderdag 19 augustus

In de ochtend vanaf 9.30 uur inloop bij de Rietstek-Hofstek en om 10.00 uur start een Tour. Een Tour eindigt rond 12.00 uur.
In de middag is er tussen 13.30 tot 16.00 uur iets te beleven bij de Hofstek-Rietstek.

Meerriethoven

Aangepast Programma

Zomerprogramma Tour door ons shon dorp in Riethoven biedt volop keus.
Film Mooi Riethoven.
De film Mooi Riethoven is gemaakt door inwoonster Zus van der Meyden. De film is ontstaan uit een hobby en natuurlijk trots op een mooi dorp. Tijdens het zomerprogramma draait de film speciaal voor de deelnemers van de Ontmoeting en de Dagbesteding op dinsdag 13 juli in de Hofstek.
Op donderdag 15 juli en op donderdag 5 augustus kan iedereen de film komen zien.
Vanaf 14.00 uur kunt u binnenlopen bij de grote zaal van de Rietstek waarna de film zal beginnen rond de klok van 14.30 uur.

Extra tours door de oude gerenoveerde pastorie van Riethoven.
De drie geplande kleine tours door de oude pastorie, vandaag de dag heet het Boutique hotel Lytel Blue was heel snel volgeboekt.
De interesse in dit stukje geschiedenis en de renovatie van het gebouw tot Boutique hotel Lytel Blue is groot. Veel Riethovenaren kennen de verhalen over de rijke geschiedenis van de pastorie en de kans om een kijkje te nemen tijdens het zomerprogramma Tour door ons shon dorp is door velen aangegrepen om zich in te schrijven voor een kleine tour door Boutique hotel Lytel Blue. In de oude pastorie is de oude bibliotheek nog zo goed als intact gebleven, hier staan nog veel oude boeken met krabbels van de oude pastoor erin. Ook staan er nog vaandels van de processie van weleer.
Als er kamers vrij zijn is een van de hotelkamers of een van de suites ook te bezichtigen. Ontvangst is in de prachtig nieuw aangelegde tuin met heerlijk terras. Hier start de tour met een kopje koffie en wat lekkers, daarna kan men in een klein groepje de rondleiding door de oude pastorie krijgen.
Om alle geïnteresseerde een kans te geven een kijkje te nemen in dit prachtige gerenoveerde gebouw zijn er extra tourdagen ingepland.

We danken de eigenaren Willeke Poeliejoe en John van Doorn voor de gelegenheid die zij bieden aan inwoners tot een bezichtiging.
De extra dagen in augustus waarop inschrijving nog mogelijk is.
Donderdag 5 augustus
Donderdag 12 augustus
Donderdag 19 augustus
Telkens van 13.00 tot 14.00 uur. Maximaal 8 deelnemers per tour.

In augustus staat verder nog open voor inschrijving.
Dinsdag 2 augustus tour erfgoed bezoek aan het Ouw Getog.
Donderdag 5 augustus tour erfgoed kerk en oude gemeentehuis.
Dinsdag 10 augustus tour natuur naar Alpacafarm.
Donderdag 12 augustus tour natuur naar de Vlindertuin.
Dinsdag 17 augustus tour gastvrij naar Tuin van Lange.
Donderdag 19 augustus tour gastvrij/erfgoed de basisschool en dorpsmoestuin.
Elke tour is in de ochtend. Verzamelen vanaf 9.30 uur bij de Rietstek. Hier kunt u een kopje koffie drinken om rond 10.00 uur te vertrekken. Om 12.00 uur eindigt een tour.

Dorpsjournaal 2020 sluit het zomerprogramma Tour door ons shon dorp af op donderdag 19 augustus.
Het afgelopen jaar is er ook een Dorpsjournaal gemaakt door Stichting Dorpsjournaal Riethoven. Over een bijzonder jaar waarin Covid-19 ons in de ban had. De film was eerder dit jaar online te zien en zal nu worden vertoont tijdens het zomerprogramma.
Op donderdag 19 augustus van 14.00 tot 16.00 uur in de Rietstek. Er is eerst ontvangst met een kop koffie en wat lekkers, even tijd om te kunnen praten met elkaar om daarna terug te blikken op een bijzonder jaar . Na afloop wordt ook het zomerprogramma Tour door ons shon dorp afgesloten.
Iedereen is welkom.

Meer informatie en het inschrijfformulier voor augustus vindt u op de website de dorpswebsite www.meerriethoven.nl

Bij vragen neem contact op met de dorpsondersteuner Janny Stevens. dorpsondersteuner@meerriethoven.nl of 06-55225856.

Bijgevoegd foto interieur Lytel Blue copywright Simone Wittgen.

Meerriethoven

Fietsmaatjes Riethoven

Fietsmaatjes Riethoven maakt het mogelijk dat mensen die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, samen fietsen met een vrijwilliger (fietsmaatje) op een duo fiets. Bijvoorbeeld voor ouderen, licht gehandicapten of mensen met een tijdelijke blessure.
Het doel is om de gasten fietstochten van circa 1 – 3 uur aan te bieden op een duo fiets met elektrische trapondersteuning, met de mogelijkheid om zelf mee te trappen, en zittende naast een fietsmaatje die trapt en stuurt.

Op 4 oktober 2020 zijn we gestart met de proefperiode van Fietsmaatjes Riethoven en die is in november beëindigd. De proefperiode heeft aangetoond dat het fietsmaatjes project veel enthousiasme, waardering en vooral “meedoen” heeft opgeleverd. De leenfiets is goed gebruikt. 20 vrijwilligers hebben zich al aangemeld en zijn geïnstrueerd.

We houden jullie verder op de hoogte via onze website, facebook, nieuwsbrieven, houwmouw en andere publicaties

Achter de sleutel

De huisvestingsmogelijkheden spelen een zeer belangrijke rol in de afweging van jongeren en jonge ouders om in Riethoven te blijven wonen of zich als nieuwkomer (of terugkomer) te vestigen. Voor “starters” zijn de mogelijkheden beperkt. Er is behoefte aan woningen voor 1-persoons huishoudens. Groeiende gezinnen willen doorstromen naar een grotere woning. De meeste senioren en mensen met een beperking willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis of in hun eigen omgeving blijven wonen. Dat betekent dat geschikte woningen beschikbaar moeten zijn. Wij zetten ons ervoor in om die geschikte (doorstroom)woningen beschikbaar te krijgen, zowel door nieuwbouw als aanpassing van de bestaande woningvoorraad.

Inbreidingsgebeid
Het inbreidingsgebied ‘Achter de Sleutel’ (Dorpsstraat/Gildestraat/Tonterstraat) biedt de gewenste mogelijkheden en wordt samen met ons ontwikkeld. Wij zijn gesprekspartner van gemeente, woningstichting en ontwikkelaars en ondersteunen de belangstellende jongeren en senioren die in dat gebied willen wonen of bouwen.
Contact: achterdesleutel@meerriethoven.nl

Gemeenschapsvoorzieningen

De Rietstek wordt het “Huis van Meer Riethoven”. Maar wat is de behoefte in de (nabije) toekomst? De huidige gemeenschapsvoorzieningen in Riethoven zijn vele jaren geleden gebouwd. Uit een inventarisatie door de Kernraad blijkt dat de bestaande gemeenschapsvoorzieningen door eigenaren, beheerders, verenigingen en gebruikers gezien worden als verouderd, sterk versnipperd en voor wat betreft het voorzieningenniveau niet toekomstbestendig. Samen met de Kernraad onderzoeken en ontwikkelen we een passende beschikbaarheid van toekomstbestendige gemeenschapsvoorzieningen in Riethoven. De inbreng van onze ambassadeurs is daarbij van cruciaal belang.
Contact: info@meerriethoven.nl

School moestuin

De werkgroep van de moestuin heeft niet stilgezeten! De moestuin begint aardig op een moestuin te lijken. Courgette-, tomaten- en pompoenplantjes zijn gezet; savooiekool, rode kool, spitskool en allerlei verschillende soorten sla staan keurig in een rij. Prei en ui, wortel en biet, radijsjes, venkel, zelfs wat aspergeplanten staan er. Aardappelen kunnen straks geoogst worden.

In plantenbakken hebben we aardbeien gezet en verschillende kruiden. De grond heeft eerst nog wat bewerkingen nodig maar binnenkort kun je er de eerste bedden zien, een kruidencirkel en een krijtbord voor de communicatie. Er wordt nog een hek getimmerd, een pad van houtsnippers aangelegd en stammetjes om op te gaan zitten. Ideeën genoeg om er iets leuks van te maken. Ondertussen kunnen jullie de moestuin bewonderen en een boodschap achterlaten op het krijtbord. Van een gulle gever hebben we twee sproeiers gekregen wat zeer welkom was in deze droge tijd.

En de jongeren op de foto hebben een mooi insecten hotel geknutseld dat een geschikte plek krijgt in de moestuin.

Ben je nieuwsgierig kom gerust eens kijken. Belangrijk is wel dat de moestuin niet over het schoolplein benaderd mag worden omdat er geen mensen op het schoolplein mogen komen i.v.m. Corona. Dus graag via de andere kant de boel bekijken.

Maandagnamiddag zijn we er vaak te vinden. We hebben hout gekregen voor een compostbak, heeft iemand zin deze te timmeren? We vinden het altijd leuk als meer mensen zich bij ons aansluiten. Mariëlla, Rob, Petra en Karolien zijn de initiatiefnemers en willen je graag ontvangen. Wil je meer weten, neem dan contact op met Karolien (beheerder@rietstek.nl) of via deze button.

Meer Riethoven

Website “Meer Riethoven” is een dorpswebsite van, voor en over het dorp Riethoven. Het is een nieuw informatieplatform voor de inwoners, nieuwkomers, bezoekers, toeristen en andere geïnteresseerden.

Lees nu verder