Wonen en samenleven

Met dit thema richt de Coöperatie Meer Riethoven zich op huisvesting, maatschappelijke en gemeenschapsvoorzieningen en ontmoetingen voor alle inwoners. Jong, oud en met een beperking.

We stimuleren en organiseren “ontmoeting” tussen jong en oud. Samen leven, samen wonen, recreëren en voor elkaar zorgen zijn voor alle inwoners en voor een levendig dorp belangrijk. We organiseren goede maatschappelijke voorzieningen en toekomstbestendige gemeenschapsvoorzieningen. 

Achter de sleutel

De huisvestingsmogelijkheden spelen een zeer belangrijke rol in de afweging van jongeren en jonge ouders om in Riethoven te blijven wonen of zich als nieuwkomer (of terugkomer) te vestigen. Voor “starters” zijn de mogelijkheden beperkt. Er is behoefte aan woningen voor 1-persoons huishoudens. Groeiende gezinnen willen doorstromen naar een grotere woning. De meeste senioren en mensen met een beperking willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis of in hun eigen omgeving blijven wonen. Dat betekent dat geschikte woningen beschikbaar moeten zijn. Wij zetten ons ervoor in om die geschikte (doorstroom)woningen beschikbaar te krijgen, zowel door nieuwbouw als aanpassing van de bestaande woningvoorraad.

Inbreidingsgebeid
Het inbreidingsgebied ‘Achter de Sleutel’ (Dorpsstraat/Gildestraat/Tonterstraat) biedt de gewenste mogelijkheden en wordt samen met ons ontwikkeld. Wij zijn gesprekspartner van gemeente, woningstichting en ontwikkelaars en ondersteunen de belangstellende jongeren en senioren die in dat gebied willen wonen of bouwen.
Contact: achterdesleutel@meerriethoven.nl

Gemeenschapsvoorzieningen

De Rietstek wordt het “Huis van Meer Riethoven”. Maar wat is de behoefte in de (nabije) toekomst? De huidige gemeenschapsvoorzieningen in Riethoven zijn vele jaren geleden gebouwd. Uit een inventarisatie door de Kernraad blijkt dat de bestaande gemeenschapsvoorzieningen door eigenaren, beheerders, verenigingen en gebruikers gezien worden als verouderd, sterk versnipperd en voor wat betreft het voorzieningenniveau niet toekomstbestendig. Samen met de Kernraad onderzoeken en ontwikkelen we een passende beschikbaarheid van toekomstbestendige gemeenschapsvoorzieningen in Riethoven. De inbreng van onze ambassadeurs is daarbij van cruciaal belang.
Contact: info@meerriethoven.nl

School moestuin

De werkgroep van de moestuin heeft niet stilgezeten! De moestuin begint aardig op een moestuin te lijken. Courgette-, tomaten- en pompoenplantjes zijn gezet; savooiekool, rode kool, spitskool en allerlei verschillende soorten sla staan keurig in een rij. Prei en ui, wortel en biet, radijsjes, venkel, zelfs wat aspergeplanten staan er. Aardappelen kunnen straks geoogst worden.

In plantenbakken hebben we aardbeien gezet en verschillende kruiden. De grond heeft eerst nog wat bewerkingen nodig maar binnenkort kun je er de eerste bedden zien, een kruidencirkel en een krijtbord voor de communicatie. Er wordt nog een hek getimmerd, een pad van houtsnippers aangelegd en stammetjes om op te gaan zitten. Ideeën genoeg om er iets leuks van te maken. Ondertussen kunnen jullie de moestuin bewonderen en een boodschap achterlaten op het krijtbord. Van een gulle gever hebben we twee sproeiers gekregen wat zeer welkom was in deze droge tijd.

En de jongeren op de foto hebben een mooi insecten hotel geknutseld dat een geschikte plek krijgt in de moestuin.

Ben je nieuwsgierig kom gerust eens kijken. Belangrijk is wel dat de moestuin niet over het schoolplein benaderd mag worden omdat er geen mensen op het schoolplein mogen komen i.v.m. Corona. Dus graag via de andere kant de boel bekijken.

Maandagnamiddag zijn we er vaak te vinden. We hebben hout gekregen voor een compostbak, heeft iemand zin deze te timmeren? We vinden het altijd leuk als meer mensen zich bij ons aansluiten. Mariëlla, Rob, Petra en Karolien zijn de initiatiefnemers en willen je graag ontvangen. Wil je meer weten, neem dan contact op met Karolien (beheerder@rietstek.nl) of via deze button.

Fietsmaatjes Riethoven

DUO fiets project “Fietsmaatjes Riethoven” gaat van start!

Fietsmaatjes Riethoven maakt het mogelijk dat mensen die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, samen fietsen met een vrijwilliger (fietsmaatje) op een duo fiets. Bijvoorbeeld voor ouderen, licht gehandicapten of mensen met een tijdelijke blessure.
Het doel is om de gasten fietstochten van circa 1 – 3 uur aan te bieden op een duo fiets met elektrische trapondersteuning, met de mogelijkheid om zelf mee te trappen, en zittende naast een fietsmaatje die trapt en stuurt.

De succesvolle voorbeelden van landelijke en regionale “fietsmaatjes” projecten zoals in Reusel, Vessem en Hoogeloon hebben daarin enorm inspirerend gewerkt.

Door de coronacrisis was de start van dit initiatief helaas vertraagd. De werkgroep is nu opnieuw voortvarend aan de slag gegaan om de komende maanden alvast met 1 duofiets te gaan fietsen. Oktober en november zullen door ons gebruikt gaan worden om het project als proef op te starten, waarbij we kunnen leren hoe we de vrijwilligers en de gasten het beste in kunnen zetten. De echte start zal dan in begin van het nieuwe jaar zijn en we in 2021 volledig met 2 fietsen en vrijwilligers  “coronaproof” gaan fietsen.

Bij zo’n organisatie komt veel meer kijken als je in eerste instantie denkt. Daarvoor hebben we aansluiting gezocht bij www.fietsmaatjes.nl

We houden jullie verder op de hoogte via onze website,  facebook, nieuwsbrieven, houwmouw en andere publicaties.

MusicBakery Riethoven

Mart Heesakkers organiseert, in samenwerking met de Coöperatie Meer Riethoven, een initiatief om muzieksmaak en luistervaardigheid te verbreden en/of te verdiepen.

De eerste muziek luister-middag die op zondag 29 maart in de huiskamer van Mart Heesakkers en Cathrien de Win, in hun gerestaureerde boerderij aan t Eind 11 te Riethoven, georganiseerd was gaat nu helaas niet door. Een enthousiaste groep van 24 mensen had zich aangemeld. Helaas moeten we deze middag i.v.m. het corona virus cancellen. Maar wel met het vaste voornemen om deze later in t jaar alsnog te houden. Wij durven nu geen datum of periode te noemen, maar wij beloven U tijdig te informeren. De mensen die de kostenbijdrage van 5 euro al hadden betaald zullen wij dat bedrag terugstorten. Wij hopen elkaar later in goeden doen t ontmoeten. Voor meer informatie kun je terecht bij Mart Heesakkers, via tel.nr. 06-25007533 of via email: heesakkers.mart@gmail.com.

Algemene informatie: Tijdens de luistermiddag kan een groep van max. 18 deelnemers onder begeleiding van luistergids Ton Vermeulen, de initiatiefnemer van MusicBakery, allerlei muziek beluisteren via een gekwalificeerde muziekinstallatie. Zowat alle muziekstijlen en sub stijlen kunnen ze aanbieden door gebruik te maken van streaming-diensten via internet.

Iedereen kan deelnemen, je hoeft geen speciale muzikale voorkennis te hebben. Ton laat je proeven van de stijlen POP, KLASSIEK, WERELDMUZIEK en JAZZ. Met elkaar leer je op een andere manier luisteren naar muziek en kun je de verschillende ingrediënten van een muziekstuk herkennen. Je zult verrast worden door klanken die je misschien nog nooit gehoord hebt en de muzikale verhalen die Ton er bij vertelt.

Kijk ook eens op de website: www.musicbakery.nl

De luistermiddag start om 13.30 en eindigt na 2 luistersessies en een onderbreking met koffie en thee om 16.00 uur.Daarna afsluiting met een drankje en hapje.

De MusicBakery zelf is kosteloos. Wij vragen wel vooraf een kleine bijdrage van € 5,– p.p. voor de drankjes en hapjes. Voor deelnemers die Ambassadeur (lid) zijn van de Coöperatie is het helemaal kosteloos en zij krijgen hun bijdrage op 29 maart terug.

Afhankelijk van de ervaringen van de deelnemers komt er een vervolg op deze eerste muziek luister-middag van de MusicBakery. Je kunt dan je smaak en vaardigheid nog verder verdiepen en verbreden door te kiezen voor specifieke thema’s.

Meerriethoven

Meer Riethoven

Website “Meer Riethoven” is een dorpswebsite van, voor en over het dorp Riethoven. Het is een nieuw informatieplatform voor de inwoners, nieuwkomers, bezoekers, toeristen en andere geïnteresseerden.

Lees nu verder